ВОКАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО У СУЧАСНИХ СУБКУЛЬТУРАХ УКРАЇНИ

Ключові слова: субкультура, вокальне мистецтво, фольклор, рок, хіп-хоп

Анотація

Мета роботи – висвітлення процесів формування вокального мистецтва у сучасних субкультурах України та окреслення ймовірних шляхів його подальшого розвитку. Методологія дослідження. Використано методи історичного та культурологічного аналізу, що дозволяє визначити вокальне мистецтво у сучасних субкультурах України. Наукова новизна – у статті охарактеризовано тенденції статті становлення вокального мистецтва у сучасних субкультурах України. Розкрито особливості діяльності сучасного вокального мистецтва. Висвітлено творчість різноманітних вокальних колективів, яка характеризується різноманітністю стилів і течій. Висновки. Аналіз теоретичних та практичних аспектів розвитку вокального мистецтва у сучасних субкультурах України передбачає процес постійного розвитку та оновлення вокального сучасного мистецтва. Вокальне сучасне мистецтво продовжує цікавити музикантів і слухачів України. В сучасній культурі представлено ряд субкультур. Найбільш перспективними для аналізу вокального мистецтва уявляються музичні компоненти субкультури року та хіп-хопу, представлені в українському просторі. На відміну від інших субкультур, наявних в національній культурі, вони мають яскраво виражену музичну складову. Самобутність вокального мистецтва напрямку фолк-метал полягає у використанні типових способів звуковидобування – гроулінг, овердрайв, белтінг та залучення елементів національного фольклору. Для напрямку хіп-хоп також характерне звернення до фольклорних витоків, що є безумовно відмінною ознакою української естрадної музики. Крім цього, для представників вітчизняного хіп-хопу притаманне превалювання вокалізації, яка синтезується з реп-речитацією. Перспектива розвитку вокального мистецтва в межах українських субкультур уявляється в подальшому просуванні фольклорного начала, яке сприятиме створенню унікального національного варіанту провідних стильових напрямків сучасності.

Посилання

1. Адорно Т. Философия новой музики. Теодор Адорно. Логос. Москва, 2001. 352 c.
2. Бокоч В. До проблеми методики навчання естрадному вокалу. Молодий вчений. 2017. № 8. С. 31–34.
3. Громаков А. Рок-культура как социокультурный феномен А.И. Громаков . Социально-гуманитарные знания. 2011. № 7(12). С. 75–82.
4. Давыдов Ю.Н. Социология контркультуры: критический анализ. Наука. 1980. 264 с.
5. Іванченко Л. Молодіжні субкультури в сучасному світі Л.І. Іванченко Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. 2016. 20(1). С. 201–210.
6. Конен В. Третий пласт. Новые массовые жанры в музыке ХХ века. Музыка. Москва, 1994. 160 с.
7. Шапинская Е. Музыка как фактор формирования эстетических вкусов и этических ценностей в молодежных субкультурах. Ярославский педагогический вестник. Ярослав. № 5. 2015. С. 253–260.
Опубліковано
2022-05-16
Розділ
ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ ТА ВИКОНАВСТВА