ДОСВІД ВЗАЄМОДІЇ СКРИПКОВОГО ТА ДОМРОВОГО ВИКОНАВСТВА (НА ПРИКЛАДІ «ДИТЯЧОГО АЛЬБОМУ» ДЛЯ СКРИПКИ ТА ФОРТЕПІАНО Л. ШУКАЙЛО)

  • Alla Oleksiivna Melnyk Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського http://orcid.org/0000-0001-5811-8958
Ключові слова: артикуляція, виконавство, «Дитячий альбом» Л. Шу- кайло, домра, засоби гри, ладова спорідненість інструментів, скрипка

Анотація

Мета статті – узагальнення виконавського і методичного досві- ду гри на ладово-споріднених інструментах задля застосування його у навчальному процесі. Методологія дослідження спирається на систем- но-аналітичний та компаративний методи, що надають можливостей порівняння специфічних для скрипкового та домрового виконавства прийомів звуковидобування та застосування їх в умовах технічного та виразного потенціалу того чи іншого інструменту. Наукова новизна – обґрунтування параметрів взаємодії скрипкового та домрового вико- навства на матеріалі творів сучасних українських композиторів. Ме- тодичний ракурс дослідження проблем виконавської техніки зумовлює дослідницьку новизну актуальних питань сучасної виконавської практи- ки. Висновки. Дослідження спільних прийомів виконавської техніки гри на скрипці та домрі на прикладі «Дитячого альбому» Л. Шукайло спри- яє узагальненню виконавського і методичного досвіду гри на ладово-спо- ріднених інструментах. Вивчення виконавської практики на іншому інструменті допомагає збагатити виражальні засоби власного інстру- менту. Розуміння особливостей звуковидобування на різних інструмен- тах сприяє адекватному та художньо достовірному відтворюванню на них музичних творів. Шляхом «запозичення» окремих скрипкових прийомів техніки, артикуляції та засобів виражальності відбувається творче взаємозбагачення і розширення виконавських обріїв гри на домрі. Обґрунтування параметрів взаємодії скрипкового та домрового вико- навства на прикладі п’єс з «Дитячого альбому» для скрипки і фортепі- ано Л. Шукайло підтвердило зв’язок між цими інструментами, котрі не часто перетинаються в мистецтві, але, маючи спільну природу й однаковий лад, черпають з надр виражального арсеналу одне одного певні складники для подальшого творчого розвитку. Враховуючи очевидну ладову спорідненість скрипки і домри, всі п’єси циклу повною мірою можуть бути використані також і в домровому репертуарі (у спеці- альних класах скрипки та домри, ансамблевому класі, як допоміжний матеріал з таких дисциплін, як «Педагогічна практика» та «Аналіз педагогічного репертуару» для студентів та викладачів вищих навчаль- них закладів).

Посилання

1. Євдокімов С. Скрипкове виконавство: шлях від початківця до віртуоза: навчальний посібник. Харків : ХНУМ ім. І. П. Котляревського, 2007. 128 с.
2. Круглов В. Школа игры на домре. Москва : Пробел-2000, 2003. 245 с.
3. Лысенко Н., Михеев Б. Школа игры на четырёхструнной домре. Київ : Музична Україна, 1989. 151 с.
4. Лысенко Н. Методика обучения игре на домре. Київ : Музична Україна, 1990. 91 с.
5. Шукайло Л. Дитячий альбом для скрипки та фортепіано [ноти]. Київ : Мелосвіт, 2013. 36 с.
Опубліковано
2021-02-03
Розділ
ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ ТА ВИКОНАВСТВА