ВПЛИВ МУЗИЧНОГО СТИЛЮ БІБОП НА СУЧАСНЕ ДЖАЗОВЕ ВИКОНАВСТВО

Ключові слова: бібоп, джаз, імпровізація, виконавство, скет

Анотація

Мета дослідження – окреслити особливості впливу музичного стилю бібоп на сучасне джазове виконавство. Методологія дослідження спирається на системно-аналітичний та компаративний методи. Наукова новизна. У статті визначено основні новації напряму бібоп, що вплинули на джазове мистецтво сучасності. Відкриття нових технічних можливостей інструментів, поява прийомів гри та вокальних методів звуковидобування (скет) стали проявом індивідуальної виконавської імпровізаційної свободи музикантів. Їхні експериментальні відкриття, в тому числі твори, що написані майстрами ери бібоп, нині є невід’ємною частиною джазової практики сьогодення. Висновки. Формування напряму бібоп стало надзвичайно важливим етапом у розвитку джазового мистецтва. Перехід від комерціалізованих свінгових форм музикування до вільних імпровізацій бібопу став поворотним моментом, завдяки якому було закладено підвалини сучасного джазу. Бібоп формується на базі свінгових музичних стандартів, які почали обрамлятись у принципово іншу форму. Принцип зміни мелодичного, ритмічного чи навіть гармонічного чинника у ході інтерпретації теми став основою для більшості джазових напрямів, що поширені у сьогоденні. Віртуозність виконавства, яка була досягнута інструменталістами-боперами, була підхоплена і у вокальній сфері. Формування скет-вокалу виникло як результат імітації звучання інструментів та наближення до них у технічній віртуозності та вправності. Бібоп став підґрунтям для формування хард-бопу та вплинув на інші стильові напрями джазу. Нині здобутки бібопу представлені на джазовій сцені у вигляді творів, написаних майстрами-боперами, використанні принципу перегармонізації мелодії, застосуванні технічно-складних прийомів гри на інструментах та застосуванні скет-вокалу в імпровізаціях, а також як базового способу звуковидобування.

Посилання

1. Горват І., Вассербергер І. Oснови джазової інтерпретації. Київ : Музична Україна, 1980. 122 с.
2. Журба В.В. Стиль bebop у джазовій музичній культурі США 1940 – першої половини 1950-х років : дис. канд. мистецтвознавства. Київський національний університет культури і мистецтв. Київ, 2021. 262 с.
3. Журба Я.О. Вплив блюзу на неакадемічну музику ХХ століття : дис. канд. мистецтвознавства. Київський національний університет культури і мистецтв. Київ, 2021. 232 с.
4. Корнев П.К. О вокальной импровизации в джазе: становление скэта. Вестник СПбГУ, 2013. № 3(16). С.75–78.
5. Остапенко Л. Особливості американської джазової школи на прикладі творчості Курта Еллінга. Інноваційна педагогіка, 2021. Вип. 33. Т. 2. С. 36–39.
6. Постой Г.Г. Вплив складу джазового оркестру на специфіку виконавського репертуару ери свінгу. Молодий вчений, 2017. № 7(47). С. 90–94.
7. Стецюк Б.О. Джазова фортепіанна імпровізація як полістилістичний феномен (на прикладі творчості Ч. Коріа) : дис. канд. мистецтвознавства : 17.00.03. Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського. Харків, 2019. 208 с.
8. Стецюк Р.А. Саксофон в джазе: аспекты парадигматики. Проблеми взаємодії мистецтва, педагогіки та теорії і практики освіти, 2019. Вип. 53. С. 177–199.
Опубліковано
2022-12-14
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ