РОДИНА ПУЦЕНТЕЛ – СКРИПКОВИХ СПРАВ МАЙСТРИ

  • Mariia Zorianivna Кozytska Інститут музичного мистецтва Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка http://orcid.org/0000-0003-4682-0816
Ключові слова: українське скрипкобудування, струнно-смичкове виконавство, родина Пуцентел

Анотація

Мета роботи – розкрити шлях до виготовлення струнно-смичкових інструментів, «секрети» майстерності майстрів Пуцентел та удосконалення традиції українського скрипкобудування. Методологія дослідження спирається на системний та аналітичний методи; метод інтерв’ювання. Наукова новизна статті полягає у висвітленні діяльності сімейної майстерні-студії Пуцентел як прикладу сучасних тенденцій скрипкобудування в Україні та за її межами; виокремленні та деталізації фактів, які сприяють розумінню значущості звуковидобування скрипки, що пов’язується з низкою важливих факторів у процесі «творення» інструменту, який увійшов в історію як унікальний витвір, в якому об’єднані гармонія ліній, форми, кольору та матеріали. Висновки. Історичний екскурс в історію львівського локального скрипкарства ускладнений тим, що у численних виданнях є посилання на імена чи досягнення польських, російських або радянських фахівців, які почасти заторкують особливості їхньої практики й її екстраполяції на українські терени. Відповідно, майже відсутні відомості про сучасних українських майстрів – творців струнно-смичкових інструментів (розрізнені матеріали доступні виключно з публікацій популярної періодики, даних із інтернет-ресурсів). У статті визначено суспільну значущість діяння майстерні Пуцентел у регіональному та всеукраїнському, навіть європейському рівнях. Успішна діяльність скрипкових справ майстрів – родини Пуцентел – ґрунтується на високій фаховій підготовці, здобутій у провідних світових осередках інструментобудування, вивченні досвіду роботи майстрів численних європейських шкіл, особливостей їхніх скрипок, роботі з дотриманням ідей та технічних методів ранніх італійських майстрів, включаючи найвищі критерії ремесла скрипкобудування Поєднання духовного і високопрофесійного – це два генетично споріднені осердя майстрів, що уможливлюють високий мистецький політ. Без сумніву, новітню сторінку в історію конструювання струнно-смичкових інструментів у Львові і в Україні внесла родина майстрів Пуцентел, інструменти яких додавали і додають слави Україні на весь світ.

Посилання

1. Білоусов А. Українська скрипка: минуле, сучасне, майбутнє (до 1000-ліття української «цариці інструментів»). Світогляд. 2016. № 6(44). С. 48–59.
2. Волощук Ю. Поліетнічні засади та новаційні пошуки у становленні української школи виготовлення струнно-смичкового інструментарію. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка .Серія: мистецтвознавство. 2007. № 1. С. 76.
3. Григорьев В.Н. Паганини. Жизнь и творчество. Москва : Музыка, 1987. 144 с.
4. Петренко М. Повернутися до України створювати скрипки. URL: https://ukrainer.net/skrypky/.
5. Тиченко Л. Їх скрипки знають у всьому світі. Діє слово. № 10(010). Стрий. 2021. С. 1–4.
6. Солтис Р. Діяльність «Putsentelas Voilin Studio» з позицій полікультурних традицій скрипкобудівництва та струнно-смичкового виконавства сучасності. Вісник Прикарпатського університету. Серія: мистецтвознавство. Івано-Франківськ, 2011. № 21–22. С. 371–375.
Опубліковано
2022-12-14
Розділ
ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ ТА ВИКОНАВСТВА