ГІТАРНІ ТВОРИ М. ПОНСЕ (ДО ПИТАННЯ СПЕЦИФІЧНИХ ОЗНАК МУЗИКИ ДЛЯ ГІТАРИ КОМПОЗИТОРІВ – НЕ ГІТАРИСТІВ)

  • Olena Olehivna Drozdova Київська муніципальна академія музики імені Р. М. Глієра https://orcid.org/0000-0002-8706-7149
Ключові слова: гітара, гітарне мистецтво, гітарне виконавство, стильові особливості, гітарно-інструментальна специфіка, репертуар

Анотація

Мета роботи – виявлення специфічних аспектів в роботі з репертуаром, створеним професійними композиторами, які не володіють грою на гітарі, на прикладі творчості Мануеля Понсе; визначення основних етапів співтворчості композиторсько-виконавського альянсу М. Понсе та А.Сеговії. Методологія дослідження – культурологічний та музикознавчий методи аналізу виникнення та стилістичних особливостей репертуару, створеного А. Сеговія. Історичний та порівняльний метод застосовано для розгляду відмінностей існуючих рукописів твору Тема, варіації і фінал М. Понсе. Наукова новизна-роботи полягає у обгрунтуванні та систематизації еволюції розвитку реверсування музичного стилю М. Понсе на основі деталізації основних рис його творчості; виділено специфічні ознаки виконавського комплексу в роботі з репертуаром такого типу та його роль у формуванні академічної традиції. Висновки. Багаторічний професійний розвиток мистецтва гри на гітарі зумовив виникнення безлічі високохудожніх творів. Для розвитку гітарного виконавства велику роль відіграли перекладення з репертуару інших музичних інструментів, але необхідною площиною, що складає фундаментальну частину гітарного репертуару, є твори, написані великими композиторами, які не володіли самі навичками гри на цьому інструменті. Специфікою написання цих творів, як правило, є невід’ємна участь професіоналів-виконавців в адаптації ідей і задумів композиторів – не гітаристів до технічних, тембральних, аплікатурних особливостей гітари. На прикладі твору «Тема, варіації і фінал» М. Понсе для гітари доведено, що, як при перекладенні з інших інструментів, так і при виконавських редакціях, музичний матеріал може зазнавати значних змін і трансформацій не тільки в аплікатурі – це є нормою відповідно природи інструменту, вказівках прийомів гри, штрихах, тембральній концепції, а і в самому тексті, послідовності викладу матеріалу. Оскільки саме для цього типу репертуару завжди існує багато варіантів редакцій і видань, виконавець завжди повинен ретельно ознайомитись з оригінальним текстом. Це стосується і пласту всієї старовинної музики (Дж. Доуленд, Й.С. Бах, С.Л. Вейс тощо), і репертуару, створеного завдяки видатному генію А. Сеговії (наприклад розбіжності циклу 12 етюдів Е.Вілла-Лобоса між рукописом 1928 року та виданням 1990 року).

Посилання

1. Іванніков Т.П. Європейська гітарна музика хх століття: феноменологія творчості: дис. … доктора мистецтвознавства: 17.00.03 / НМАУ імені П.І. Чайковського. Київ, 2018. 498 с.
2. Мошак Е. Г. Традиции гитарной музыки в контексте европейской музыкальной культуры второй половины ХХ столетия: дис. … канд. искусствоведения: 17.00.03 / ОНМА імені А,В. Нежданової. Одеса, 2012. 164 с.
3. Черноіваненко А. Д. Академічне музично-інструментальне мистецтво як предмет музикознавчої системології: автореф. дис. … доктора мистецтвознавства: 17.00.03 / ОНМА імені А.В. Нежданової. Одеса, 2021. 40 с.
4. Alkazar M. Obra complete para guitarra de M.Ponce. Mexico: Ediciones Etoile, 2000. 85 p.
5. Barron Corvera J. Manuel Maria Ponce. A Bio-Bibliography. Westport: Copiright, 2004. 311 p.
Опубліковано
2022-12-30
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ