СПЕЦИФІКА КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО АКАДЕМІЧНОГО МУНІЦИПАЛЬНОГО ХОРУ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

  • Juliya Mykolaivna Baranetska Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія https://orcid.org/0000-0002-4065-4100
  • Svitlana Volodymyrivna Kokhanska Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія https://orcid.org/0000-0003-0993-3248
Ключові слова: культурно-просвітницька діяльність, Хмельницький академічний муніципальний хор, хорове мистецтво, особливості репертуарної політики, російсько-українська війна

Анотація

Мета роботи – здійснення ґрунтовного аналізу культурно-просвітницької діяльності Хмельницького академічного муніципального хору в умовах російсько-української війни. Методологія дослідження – полягає у використанні комплексу методів дослідження, зокрема: аналізу, синтезу та узагальнення інформації з мистецтвознавчої літератури, а також методичних джерел в аспекті досліджуваної проблеми; системно-структурному та діяльнісно-особистісному аналізі культурно-просвітницької діяльності Хмельницького академічного муніципального хору в умовах російсько-української війни. Наукова новизна – полягає в тому, що вперше здійснено аналіз особливостей культурно-просвітницької діяльності, яку організовує та здійснює Хмельницький академічний муніципальний хор в умовах війни. Висновки. У статті доведено, що активна культурно-просвітницька діяльність Хмельницького академічного муніципального хору відграє важливу роль та є, конче, необхідною для перемоги у російсько-українській війні. Численні благодійні акції, фестивалі, конкурси, концерти, флешмоби, що організовує та проводить цей чудовий професійний колектив, спрямовані на популяризацію культурної та духовної спадщини нашої держави, а також підтримку Збройних Сил України в нерівній боротьбі з ворогом. Своїм єдиним мистецьким фронтом виконавці, завдяки хоровому співу, намагаються транслювати усьому світу те, що ми найбільш цілісна, згуртована та непереможна нація, яка безмежно пишається своє культурою, звичаями і традиціями та спроможна зайняти гідне місце у цивілізованій європейській спільноті. Популяризація хорового мистецтва кожного куточку України, від заходу до сходу, від півдня до півночі, шляхом проведення численних фестивалів, конкурсів, концертів, флешмобів, благодійних акцій різного формату, з кожним кроком, наближує нас до перемоги і дає зрозуміти усьому цивілізованому світу, що ми найбільш цілісна, згуртована та непереможна нація.

Посилання

1. Бадєєв, С. Відзначив по-модерному своє 15-ліття муніципальний хор. Проскурів. Хмельницький, 2013. № 23. С. 14.
2. Батовська О. М. Жанрова побудова системи сучасної академічної хорової музики a cappella. Науковий вісник Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової. Вип. 28. Кн. 2 : Музичне мистецтво і культура. Одеса, 2019. С. 105.
3. Кульбовський М. Нова концепція муніципального хору. Проскурів. Хмельницький, 2012. № 20. С. 14.
4. Лащенко А. Українське хорове мистецтво ХХ століття. Вип. 10 : Мистецтвознавство України. 2009. С. 71–75.
5. Марач О. М. Актуалізація регіонального хорового мистецтва України у діяльності Хмельницького муніципального камерного хору: за матеріалами інтерв’ю з маестро Ігорем Цмуром. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. № 2. Мистецтвознавство. 2012. С. 36–42.
6. Римар Р. Хорове мистецтво Хмельниччини в контексті історичного процесу (друга половина ХІХ – початок ХХІ ст.) : автореф. дис… канд. мистецтвознавства : 26.00.01 Теорія та історія культури / Львівська національна музична академія імені М.В. Лисенка. Львів, 2008. 20 с.
7. Хмельницький академічний муніципальний хор. Взято з https://choir.km.ua/. Дата звернення (19.07.2022).
Опубліковано
2022-12-30
Розділ
ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ ТА ВИКОНАВСТВА