Веризм-символізм у фортепіанній творчості композиторів Одеси 1950-х — 1960-х років (на прикладі творів К. Данькевича і С. Орфєєва).

Verismo and symbolism in piano plays of Odessa composers in the 1950 s — 1960-s (by example of works made by K. Dankevich and S. Orfeev).

  • Lu Keting Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової.
Ключові слова: веризм, символізм, фортепіанний стиль виконання, стиль епохи в музиці, музичний жанр.

Анотація

В роботі висвітлюються на прикладі творчості високоталановитих одеських композиторів К. Данькевича та С. Орфєєва, в аналізі найпопулярніших у виконавських і слухацьких колах їх композицій, стильові торкання, які мали спеціальний культурний контекст поєднаності з музичними традиціями Одеси, відзиваючись, одночасно, на стильову парадигматику українського мистецтва в цілому і на епохальні «поклики часу» відповідного історично-хронологічного виміру. Виділяється «синтаксично» опосередкований характер виявлення національно-українського феномена — захисник української ідеї К. Данькевич взагалі не тркається прямих зв’язків з українським фольклором, росіянин за коренями С. Орфєєв цитує різнонаціональні фольклорні матеріали, в тому числі український (поряд з російським та молдавським). Обидва композитора навмисні в підкреслювані контрасно-поліфонічних установок в будівництві фактурного наповнення творів, обидва приближені до помірного модерну веристської школи (К. Данькевич) та м’якої форми неокласицизму (С. Орфєєв).
Ключові слова:
веризм, символізм, фортепіанний стиль виконання, стиль епохи в музиці, музичний жанр.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Лю Кетін
здобувач кафедри історії музики та музичної етнографії Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової.

Опубліковано
2015-12-25
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ