Стильові основи оперних творів Дж. Верді: до проблеми оперного мислення.

Style foundations of opera G. Verdi: to the problem of thinking in the opera.

  • Van Te Педагогічного університету Чилу, м. Цзинань (КНР).
Ключові слова: Ключові слова: музична семантика, стиль культури, національно-стильові принципи оперного мислення, історична парадигма оперного творчості.

Анотація

Мета роботи. Міцне впровадження західноєвропейської опери, перш за все, романтичної італійської опери, в репертуар китайського оперного театру обумовлює необхідність засвоєння китайськими вокалістами стильових принципів європейської оперної творчості, пізнання історії та теорії оперного жанру в тому його різновиду, який визнаний класичною основою оперної творчості. У зв'язку з цим, особливо важливим є визначення контекстуальних чинників і музично-семантичного змісту національного стилю в опері - в їх взаємодії і композиційної цілісності і в зв'язку з творчістю Дж. Верді як центральної фігури італійської оперної школи. Методологія визначається працями музикознавців, звернених до проблеми музичного стилю і музичної семантики, культурологічними дослідженнями, присвяченими явищу стилю епохи, стилю культури, національного стилю, естетичними і музикознавчими роботами, пов'язаними з вивченням історії опери і, зокрема, італійської опери і творчості Дж. Верді . Наукова новизна. У статті виявляються контекстуальні фактори формування національного оперного стилю, в тому числі, його культурологічна значимість, грунтуючись на цьому образно-драматургічна зміст опер Дж. Верді пояснюється з позиції національно-стильових домінант виконавської традиції. Висновки. Історичний підхід до явища стилю стає найбільш плідним в області питань про генезис того чи іншого стильового напряму і про перехід від однієї стильової формації до іншої (тобто про стильовий суміжності) і особливо необхідним в питаннях про національному стилі. У своїх операх Верді тонко показав відмінність між утопічністю внутрішніх прагнень і трагедійністю зовнішнього здійснення - у зовнішньому житті - своїх головних героїв, тому внутрішній контраст провідного образу в його операх можна визначити як протиріччя між трагедією і утопією. Саме в їх зіткненні дана суть естетичної концепції оперних творів композитора, яка визначає цілісне музично-стильове рішення опери.
Ключові слова: музична семантика, стиль культури, національно-стильові принципи оперного мислення, історична парадигма оперного творчості.

 

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Ван Те
кандидат мистецтвознавства, доцент музичного факультету Педагогічного університету Чилу, м. Цзинань (КНР).

Посилання

1. Angert, G. (1927) 100 oper. M. : RTO. [in Russian].
2. Verdi, G. (1973). Izbrannyie pisma. L. : Muzyika. [in Russian].
3. Markezi, G. (1990). Opera: Putevoditel. M. : Muzyika. [in Russian].
4. Markezi, G. (1990). Giuseppe Verdi // G. Markezi. Opera. M. : Muzyika [in Russian].
5. Medushevskiy, V. (1984). K probleme suschnosti evolyutsii i tipologii muzyikalnyih stiley // Muzyikalnyiy sovremennik. M., # 5. [in Russian].
6. Operyi G. Verdi. Putevoditel (1970). M. : Muzyika. [in Russian].
7. Ordzhonikidze, G. (1986). Operyi Verdi na syuzhetyi Shekspira. M. : Muzyika. [in Russian].
8. Solovtsova, L. (1986) Giuseppe Verdi. M. : Muzyika [in Russian].
Опубліковано
2016-11-30
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ