ЯВИЩЕ МОДАЛЬНОСТІ В СИМФОНІЧНІЙ ТВОРЧОСТІ П. ЧАЙКОВСЬКОГО: ТИПОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД

  • Tzu Lingui Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової
Ключові слова: музична модальність, симфонічна творчість Чайковського, музична мова, семантична функція, музичне мислення

Анотація

Мета статті – визначити роль модальності в симфонічній музиці Чайковського, специфіку прояву модальних принципів у музиці та у творах Чайковського, типи музичної модальності як способи організації музичного тексту та виявлення його семантичних функцій. Методологія роботи зумовлюється текстологічним та семантичним підходами у їх поєднанні та аналітичному втіленні на рівні стилістичного матеріалу музичних творів. Наукова новизна роботи визначається тим, що вперше категорія модальності стає критерієм вивчення засобів симфонічного письма Чайковського. Модальність поєднує між собою способи мислення та форми висловлення – мовного вираження, тобто внутрішній та зовнішній плани музичної думки, музично-образної системи. Висновки дозволяють зазначати, що в симфонічній музиці Чайковського найбільш повно проявляються особливості його музичної мови, звідси – й музичного мислення. У змісті симфонічних творів виокремлюються п’ять основних типів поєднання та семантичної підпорядкованості виразових прийомів, що групуються за інтонаційно-мотивним, мелодійним й полімелодійним, фактурно-динамічним, метро-ритмічним та ладо-гармонійним напрямами функціонування музичної мови. Варто також відзначити, що лірична модальна сфера, як цілісний образно-естетичний феномен, є засадничою в симфонічній поетиці Чайковського. Із композиційно-текстологічної точки зору вона диференціюється на такі семантичні типи «модального мислення» композитора: мотивно-інтонаційний, мелодійний, фактурно-динамічний, метро-ритмічний, ладово-гармонійний.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

здобувач кафедри історії музики та музичної етнографії

Посилання

1. Asaf’ev, B. (1972). About Tchaikovsky’s music. M. [in Russian].
2. Asaf’ev, B. (1979). Russian music of the XIX and the beginning of the XX century. L .: Music, Leningrad. Div. [in Russian].
3. Asaf’ev, B. (1976). Symphonic sketches. L. [in Russian].
4. Hansburg, G. Fatum-chord in the music of Tchaikovsky and his predecessors. URL: http://hansburg.narod.ru/Fatum.htm [in Russian].
5. Kremlin, Yu. (1955).Tchaikovsky Symphony. M. [in Russian].
6. Mazel, L. (1952). About the melody. M.: Muzgiz [in Russian].
7. Sporykhina, O. (2000). Intertext as a component of Tchaikovsky’s style system: abstract. Candidate’s thesis: special. 17.00.02 "Musical Art". M. [in Russian].
8. Zuckerman, V. (1971). Expressive means of Tchaikovsky’s lyrics. M.: Music[in Russian].
9. Yarustovsky B. (1947). Tchaikovsky’s Opera Dramaturgy. M. – L.: State. music. еd [in Russian].
Опубліковано
2019-06-19
Розділ
ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МУЗИКОЗНАВСТВА