ПАСІОНИ О. КОЗАРЕНКА: ЖАНРОВИЙ СИНТЕЗ ТРАДИЦІЙНОГО ТА ІННОВАЦІЙНОГО

  • Hanna Oleksiivna Savoniuk Одеська національна музична академія ім. А. В. Нежданової
Ключові слова: жанр, Ісус, пасіони, страсті

Анотація

Мета роботи – у дослідженні музично-історичного розвитку пасіонів (від прадавніх часів до су- часності) із жанрово-стильовою акцентуацією на українських страстях. Методологія дослідження спирається на методи індукції, жанрово-стильового аналізу, історичний та герменевтичний методи. Наукова новизна полягає в доведенні існування «натяків» на жанр страстей ще в давньоєгипетських міфах. Уперше проведено паралелі від давньоєгипетських образів (Озіріс, Ізіда, єгиптяни) до новозавіт- них персонажів (Христос, Богоматір, натовп ізраїльтян, що жадав смерті Ісуса). У дослідженні впер- ше вказано на феноменологічні особливості сучасної моделі українських пасіонів («Страсті Господа Бога Нашого Ісуса Христа»), що з’являється у творчості композитора Олександра Козаренка. Даний твір є прикладом звернення до пражанру пасіонів, який відроджено через музичне звернення композитора до Острозьких антифонів православної Служби Дванадцяти Євангелій (ранньомодерна доба). У творі О. Козаренка майстерно поєднані традиційні й інноваційні аспекти формування пасіонів, що вплинули на формування сучасних ознак жанру взагалі. Митець вдало поєднує стародавні слов’янські наспіви з авторським баченням страстей нашого часу. Висновки. Підкреслено, що розширення мистецького культурного простору завдяки зверненну до жанру пасіонів є нагальною духовною потребою сьогодення. Унікальною творчою одиницею пасіонів початку третього тисячоліття є страсті «по-українські». Пасіони є структурою унікальною, що поєднує в собі поліморфні ознаки. Твір львівського композитора Олександра Козаренка доводить аутентичну неповторність національних витоків та підтверджує вагомий внесок сучасних українських митців у світові культуру та мистецтво. Нове композиторське бачення сакрального музичного монодійного мелосу не лише відновило його, але й показало внутрішній потенціал звучання, що довело його актуальність у нашому сьогоденні.

Посилання

1. Біблія. Перекл. І. Огієнка. URL: https://bibleonline.ru/bible/rst66/rev/ (дата звернення: 02.06.20)
2. Грубер Р. Всеобщая история музыки. Москва, 1960. Т. 1. 488 с.
3. Рау Е. Жанр пассиона в музыкальном искусстве: общий исторический путь и судьба в XX–XXI вв. : дис. … канд. искусств.: 17.00.02. Санкт-Петербург, 2018. 392 с.
4. Ткаченко А. Українська монодія в творчості сучасних композиторів : дис. … канд. мистецтвозн.: 17.00.03. Львів, 2016. 183 с.
5. Ясіновський Ю. Музикологія в сучасному науковому дискурсі, або: Чи наука про музику може стати університетською дисципліною в сучасній Україні? 2015. URL: http://er.ucu.edu.ua/bitstream/handle/1/658/Ясіновський_Музикологія%20в%20сучасному%20дискурсі.pdf?sequence=1&isAllowed=y%20(дата%20звернення:%2002.06.2020).
6. Das Lemberger Irmologion. Die älteste liturgische Musikhandschrift mit Fünfiniennotation aus dem Ende des 16. Jahrhuderts. Köln, Weimar, Wien : Bölau, 2008. 509 S.
Опубліковано
2020-03-02
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ