Постановка опери Дж. Верді «Аїда» у режисерській інтерпретації Д.М. Гнатюка.

The production of J. Verdi’s opera «Aida» in directorial interpretation by D.M. Gnatyuk.

  • Viktor Bondarchuk НМАУ імені П.І.Чайковського.
Ключові слова: Ключові слова: виконавська інтерпретація, творча особистість, соціокультурне середовище, драматургія твору, режисерська концепція, виконавський репертуар.

Анотація

Мета роботи обумовлена висвітленням маловідомих сторінок творчої біографії Д. Гнатюка, зокрема періоду, пов’язаного з його режисерською діяльністю. Методологія дослідження полягає в застосуванні історичного, порівняльного, мистецтвознавчого та культурологічного методів, що дає можливість аналізу опери Дж. Верді «Аїда» у новому вимірі, відкриваючи малодосліджені сторінки творчої біографії митця. Наукова новизна. Застосовуючи у дослідженні значну частину архівних матеріалів, рецензій періодичних видань, епістолярної спадщини, ми маємо можливість заповнити прогалини культурно-мистецького простору України кінця ХХ століття, і, акцентуючи увагу на феномені творчої біографії митця, розкрити його сутність в контексті соціокультурних тенденцій даного періоду. Висновки. Д. Гнатюк як режисер, доклав багато зусиль, щоб київська опера стала чинником європейського музичного життя, підкоряла глядачів високою художністю і виконавською культурою, що підносить Національну оперу України на все вищі мистецькі щаблі. Завдяки впевненим творчим крокам і рішенням Д. Гнатюка, простір українського оперного мистецтва отримав визнання не тільки у системі європейської мистецької комунікації, він зайняв чітку позицію на рівні світового визнання України як творчої, конкуретно-спроможної мистецької держави.
Ключові слова: виконавська інтерпретація, творча особистість, соціокультурне середовище, драматургія твору, режисерська концепція, виконавський репертуар.

 

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Бондарчук Віктор Олексійович
кандидат мистецтвознавства, доцент НМАУ імені П.І.Чайковського

Посилання

1. Karpinos I. (1998). Love and the death of the slave Aida on the Kiev opera scene. Kiev. [in Ukrainian].
2. Lauputin O. (1998) And indeed a diamond. Kiev. [in Ukrainian].
3. Pavlov I. (1998) «Aida» in the shackles of the routine. Kiev. [in Ukrainian].
4. Sakalo A. (1998) Not only love. Kiev. [in Ukrainian].
5. Turkevich V (2008) Aida. Opera for 4 acts. Kiev. [in Ukrainian].
6. Tsvirko M. (1998) «Aida» -98 - the brainchild of Dmitry Hnatyuk as a director. Kiev. [in Ukrainian].
7. Tsvirko M. (1998) This clear word «Patria». Kiev. [in Ukrainian].
Опубліковано
2017-07-03
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ