«Каприччо на від’їзд возлюбленого брата» (capriccio sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo) Й.С.Баха – як зразок жанру.

«Capriccio on the departure of a beloved brother» (Capriccio sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo) by J. S. Bach — as a sample of the genre

  • Zhang Tiantian Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової. https://orcid.org/0000-0002-2018-0016
Ключові слова: каприччо, Й.С.Бах, Й.Кунау, програмність, звукозображеність, фактура, гомофонно-гармонійні та поліфонічні жанри, цикл та внутрішні форм, контрастно-составна форма.

Анотація

Мета дослідження - проаналізувати твір Й.С.Баха, який є першим і найбільш оригінальним раннім твором композитора, один з перших зразків інструментальної програмної музики. Наукова новизною є те, що «Каприччо на від’їзд возлюбленого брата» розглядається в статті з боку особливостей даного жанру та його внутрішніх частин. Методологія дослідження виявляється у проведеному  цілісному аналізі даного циклу і всіх його п’єс, як з точки зору програмної спільності, так і внутрішньої самостійності. Висновки. Твір можна розглядати як створений у контрастно-составний (злитно-сюїтній) формі.  У ньому можна споглядати риси циклічної сюїти і внутрішнього міні-циклу (дві заключні частини)  Дараматургічно капріччо вибудовано від простого руху почуттів до драматичної кульмінації циклу (3-тя частина, пасакалія), а від неї до трансформації переживань, переключенню на інші об’єкти та емоції.  Цей ранній твір став своєрідною «візитівкою», де Й. С. Бах заявив про себе  як про композитора, який з однієї сторони  підсумував досвід декількох поколінь музикантів, а з іншої намітив нові шляхи розвитку композиторської техніки. 
Ключові слова: каприччо, Й.С.Бах, Й.Кунау, програмність, звукозображеність, фактура, гомофонно-гармонійні та поліфонічні жанри,  цикл та внутрішні форм, контрастно-составна форма.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

Чжан Тяньтянь. ассистент-стажист кафедри спеціального фортепіано Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової.

Посилання

1. Kopchevsky, N (1963. Introductory article. Johann Sebastian Bach. Capriccio on the departure of his beloved brother for piano. M .: Gosudarstvennoe muzyikalnoe izdatelstvo, p. 2-4 [in Russian].
2. Romain Rollan (1935). Musical travel to the country of alien. collected works. L .: Hudozhestvennaya literatura, Vol. XVII. [in Russian].
3. Schweitzer, A. (2004) Johann Sebastian Bach. M.: Classics-XXI [in Russian].
4. Abert, H. (1922). Goethe und die Musik. Stuttgart, P. 55 [in German]
5. Pirro, A.(1907). L’esthetique de Jean-Sebastien Bach. P. 376–379 [in France].
Опубліковано
2017-12-20
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ