ЖИТТЯ ТА МИСТЕЦТВО: МУЗИКА М. МЕТНЕРА ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ

  • Christoph Flamm Гайдельберзький університет
Ключові слова: Микола Метнер, приховані особистісні повідомлення в музиці, символічні шари у творах, сучасний вплив на Метнера

Анотація

Глибше розуміння музики Метнера можна отримати, розглядаючи символічні шари його творів з урахуванням його особистого життя, а також узгоджуючи можливі чи очевидні впливи музики інших композиторів на його власні композиції. Методологія статті визначається поєднанням музикологічного й естетичного підходів до музичного мислення Метнера. Наукова новизна. Більшість слідів особистого життя Метнера в певних вокально- інструментальних композиціях показані вперше. Обговорення зв’язків музики Метнера з іншими композиторами рішуче розширюється. Висновки. Нам пощастило жити в часи, коли естетичні битви ХХ-го століття аж до Адорно і його учнів стали безглуздими. Але це не заважає нам усвідомити, що Метнер як людина у своєму мистецтві був частиною цієї битви, причому дуже активною. Його твори наповнені його переконаннями. Було б наївно ігнорувати ці переконання під час цитування його творів – й було б наївно ігнорувати їх, граючи або слухаючи його музику. Це справедливо навіть для його, здавалося б, непрограмної фортепіанної музики, особливо сонат, гнучкі структури яких безпосередньо формуються поетичним змістом, що лежить не на поверхні. Неможливо відключити символічні вимірювання музики Метнера, не пошкодивши її послання. Якщо ми дійсно хочемо зрозуміти Метнера, ми повинні зіткнутися із суперечностями, які є частиною його особистості і його естетики. Багато творів Метнера, його пісні й сонати є символічними знаками: вони свідчать про травматичні переживання та представляють творчі спроби впоратися з тягарями страхіть – переважно шляхом перевищення земних вимірів і пошуку ідеальних царств духовності й релігії, будь то Гетевське минуле або християнська віра. Контекстуалізація Метнера з боку стилю та світогляду допомогла б нам бачити його дитиною свого часу, часу, жорстоко розірваного ідеологіями. У типовому символістському образі Метнер закодував особисті й приватні повідомлення та підтексти в багатьох своїх композиціях. Повторне вивчення щоденників, листів, спогадів та інших біографічних джерел може відкрити нові шляхи до глибшого розшифрування прихованих повідомлень його творів. Водночас його музика не настільки ізольована й неповторна для свого часу, як це зазвичай заявляли історики музики: мотивні вирішення, структурні прийоми й психологічні наративи в деяких випадках простежуються не лише до таких першовзірців, як Бетховен, Шопен чи інші, як Вагнер, але й до сучасних для Метнера композиторів, таких, як Григ, Катур або Рахманінов.

Посилання

1. Belyy, A. (1906). N. Metner. 9 pesen Gete dlya golosa i fortepiano [N. Medtner. 9 Goethe’s Songs for Voice and Piano]. Zolotoe runo, no. 4, pp. 105–107 [in Russian].
2. Belyy, A. (1990). Nachalo veka [The beginning of the century] / ed. by A. Lavrov. Moscow [in Russian].
3. Flamm, C. (1995). Der russische Komponist Nikolaj Metner. Studien und Materialien [The Russian composer Nikolaj Metner. Studies and materials]. Berlin [in German].
4. Ljunggren, M. (1994). The Russian Mephisto. A Study of the Life and Work of Emilii Medtner. Stockholm [in English].
5. Martyn, B. (1995). Nicolas Medtner. His Life and Music. London: Routledge [in English].
6. Matich, O. (2005). Erotic utopia. The decadent imagination in Russia’s fin-de-siècle. Madison: University of Wisconsin Press [in English].
7. Metner, E. (1912). Modernizm i muzyka [Modernism and music]. Moscow [in Russian].
8. Metner, N. (1935). Muza i moda [Muse and fashion]. Paris [in Russian].
9. Metner, N. (1973). Pis’ma [Letters] / ed. by Z. Apetyan. Moscow: Sovetskiy kompozitor [in Russian].
Опубліковано
2019-10-16
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ