ФЕНОМЕН «МАЙСТЕР-КЛАС» У МУЗИЧНОМУ МИСТЕЦТВІ: ПРОЛЕГОМЕНИ ДО ПОНЯТТЯ

  • Kirill Ihorovych Chinchevyi Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Ключові слова: музичне виконавство, майстер-клас, техне, майстер

Анотація

Мета роботи полягає в історичному огляді феномена «май- стер-клас» від його виникнення до сучасності. Методологія досліджен- ня спирається на наукові культурологічні, філософсько-естетичні й музикознавчі праці, а також порівняльно-історичний, аналітич- ний і діахронічний методи. Наукова новизна полягає в спробі виявити джерела й шляхи розвитку поняття «майстер-клас», систематизу- вати в історично-хронологічній послідовності відомості про феномен «майстер-клас» у музичному мистецтві й визначити місце феномена «майстер-клас» у сучасному музичному мистецтві. Висновки. Досліджено джерела поняття «майстер-клас», починаючи від давньогрецького явища «техне» (τέχνη), простежено подальший його розвиток в епоху Відродження та бароко до становлення перших зразків сучасного ви- гляду «майстер-класу», які започаткував Ф. Ліст у ХІХ ст. У другій половині XX ст. явище майстер-класу набуває поширення не тільки як метод побудови уроку, а і як самостійна подія, що покликана розши- рити творчі й професійні горизонти учасників цього процесу (особливо в студентів). Також зроблено огляд російських фортепіанних шкіл по- чатку ХХ ст., представники яких широко використовували у своїй пе- дагогічній практиці форму «майстер-класу». Історичний огляд завер- шено аналізом використання форми «майстер-клас» у сучасних реаліях як одного з важливих складників навчального процесу престижних на- вчальних закладів світу та як незамінного засобу передачі досвіду, майстерності, навичок і вмінь між знаними майстрами фортепіанно- го мистецтва та їх менш досвідченими колегами в рамках одиничних майстер-класів чи серіях майстер-класів (так званих академіях) на численних конкурсах фортепіанного виконавства й фестивалях різних рівнів. Не оминули увагою й українські заходи у форматі майстер-кла- сів. Також визначено тлумачення поняття «майстер-клас» у різних тлумачних словниках і різноманітних мовних культурах: англійській, німецькій, французькій та інших.

Посилання

1. Азимов Э.Г., Щукин А.Н. Новый словарь методических терминов и понятий. Москва : ИКАР, 2009. 448 с.
2. Арістотель. Нікомахова етика. Київ : Аквілон-Плюс, 2002. 480 с. URL: http://www.ae-lib.org.ua/texts/aristoteles__nicomachean_ethics__ua.htm. (дата звернення: 03.10.2019).
3. Гомперц Т. Греческие мыслители. Санкт-Петербург : Алетейя, 1999. 606 + 272 с.
4. Грохотов С.В. Уроки Гольденвейзера. Москва : Классика-XXI, 2000. 248 с.
5. Ефремова Т.Ф. Новый словарь русского языка. Толково-словообразовательный. Москва : Русский язык, 2000. 2310 с. URL: http://gufo.me/dict/efremova/мастер-класс. (дата звернення: 10.09.2019).
6. Жуков И.М. Уроки жизни (о Г.Г. Нейгаузе). Москва : Музыкальная академия, 2007. № 1. С. 39–45.
7. Кривцун О.А. Эстетика : учебник. Москва : Аспект Пресс, 2000. 434 с.
8. Лосев А.Ф. 12 тезисов об античной культуре. URL: http://psylib.org.ua/books/_losew02.htm (дата звернення: 17.11.2019).
9. Мильштейн Я.И. Константин Николаевич Игумнов. Москва : Музыка, 1975. 471с.
10. Платон. Собрание сочинений : в 4 т. ; Российская академия наук, институт философии. Москва : Мысль, 1994. Том 4. 830 с.
11. Хайдеггер М. Время и бытие : статьи и выступления. Москва : Республика, 1993. 447 с.
12. Jerger W. The Piano Master Classes of Franz Liszt, 1884–1886: Diary Notes of August Göllerich. Bloomington : Indiana University Press, 2010. 224 p.
Опубліковано
2019-10-16
Розділ
ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МУЗИКОЗНАВСТВА