ВПЛИВ СВІНГУ НА УКРАЇНСЬКУ ЕСТРАДНУ ПІСЕННІСТЬ

Ключові слова: джазова музика, свінг, скет-імпровізація, естрадна пісня, жанр, українська естрадна пісенність

Анотація

Мета роботи є висвітлення процесів впливу свінгу як джазової складової на українську естрадну пісенність. Методологія дослідження спирається на мистецтвознавчий та аналітичний методи. Наукова новизна. У статті охарактеризовано тенденції впливу свінгу і взагалі джазової музики та джазового вокалу на розвиток української естрадної пісні. Виявлено основні концепції впливу свінгу, скет-вокалу, імпровізації що до української естрадної пісенності. З’ясовано, що українська естрадна пісня обмежено включає джазові елементи. Важливим фактором є вибір мови поетичного тексту: англійська мова більш спрямована на джазовий свінг та ритмічну моторику, тоді як українські тексти виявляють схильність до «кантилени». Розкрито що свінгування, джазова імпровізація та гармонічна складова стали невід’ємною частиною естрадних виступів, естрадного вокалу, надаючи музикантам можливість проявити свої технічні та музичні здібності. Висвітлено особливості діяльності світових джазових вокалістів та окремих сучасних вокалістів України, творчість яких характеризуються різноманітністю стилів та течій. Висновки. Усвідомлена до середини XX століття у всьому світі глобальність джазу як стилю нового інтонаційного вираження та його стилістичного спрямування – свінг, розширило слуховий кругозір як творців, так і споживачів естрадно-пісенної лірики. У специфічних умовах джаз, як явище і поняття засуджувався, що вкотре сприяло ототожнення естради і джазу, формуванню у свідомості слухача якогось «гібридного» пісенного жанру, що визначається як естрадно-джазовий. Сучасний вплив джазу на українську естрадну пісню можна визначити як впровадження джазу в сферу поп-культури та синтетичний контекст цих взаємовпливів, де джаз ефективно поєднується з іншими стилістичними складовими. Таким чином джазова імпровізація, свінг та гармонічна складова вплинули на розвиток творчого потенціалу світових музикантів, зокрема українських, і сприяли виникненню унікальних та оригінальних музичних образів.

Посилання

1. Барановська М. С. Естрадно-вокальна музика в Україні кінця ХХ – початку ХХІ ст..: тенденції розвитку. Випуск КНУКіМ. Київ : 2013. № 28. С. 5–11.
2. Безпала С. Сучасний рівень осмислення українського джазу. Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. Київ, 2014. Вип. 33. С. 339–346.
3. Бенні Гудмен Воропаєва О. В. Джаззінг як форма взаємодії академічного та «третього» пластів у джазі : дис. … канд.. мистецтвознав. : 17.00.03 «Музичне мистецтво». Харків, 2009. 210 с.
4. Ласкаво просимо в УССР https://lenta.ua/ru/dobro-pozhalovatv-ussr-pochemu-korolyu-svinga-benni-gudmenu-ne-dali-uvidet-beluyutserkov-101200/
5. Маркова Е. Н. Інтонаційна концепція історії музики: автореф. дис. … д-ра мистецтвознав. : 17.00.02 «Музичне мистецтво. Київ, 1991. 38 с.
6. Савицький Д. Свінг-найспірніший термін у джазі: (стаття, 2012). URL : https://www.svoboda.org/a/24509436.html.
7. Свінг (жанр). URL : https://uk.wikipedia.org/wiki/Свінг_(жанр).
8. Френк Сінатра. Вікіпедія. URL : https://ru.wikipedia.org/wiki/Синатра,_Фрэнк.
9. Дюк Еллінгтон https://stuki-druki.com/authors/ellington-duke.php
Опубліковано
2023-12-28
Розділ
ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ ТА ВИКОНАВСТВА