ЯГЕЛЛОНСЬКА ТРАДИЦІЯ В ПОЛЬЩІ В АСПЕКТІ ЗУСТРІЧНИХ КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНИХ ФОРМ ДЕРЖАВОТВОРЧОЇ СПІВПРАЦІ СЛОВ’ЯНСЬКИХ НАРОДІВ ТА ЇЇ ПРОЕКЦІЯ В СТРУКТУРІ ЯГЕЛЛОНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

  • O. A. Hysa Тернопільський національний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка
Ключові слова: ягеллонська культурна традиція, музикологічна школа, європейська академічна освіта

Анотація

Мета дослідження: проаналізувати діяльність Краківського та Львівського університетів у руслі ягеллонської традиції Польщі й України від часу їхнього заснування (1364–1661 рр.) до початку ХХІ ст. Методологія дослідження полягає у застосуванні культурологічного методу для осмислення в загальнокультурному колі спеціальних ліній творчо-організаційної, наукової та мистецькотворчої, педагогічно-просвітницької діяльностей, як це об’єктивно-історично склалося на терені ягеллонства в Польщі і його відгомоні в Україні. Системного методу — для усвідомлення складно диференційованої й одночасно світоглядно цілісної якості ягеллонства в Польщі, завдяки чому виявлено його прояви в діяльності закладів і особистостей із ХІХ на ХХ ст. Музикознавчо-аналітичного методу — для вивчення окремої стильової типології та історіографічних надбань. Наукова новизна полягає у виокремленні культурного феномена ягеллонства у зв’язку з особливостями заснування та функціонування музикологічних кафедр у Краківському та Львівському університетах. Висновки. На основі опрацювання джерельного матеріалу вперше в польському й українському музикознавстві виявлено, що: історично суттєвою корегуючою складовою буття Ягеллонського і Львівського стала неоягеллонська-панславістська світоглядна хвиля ХІХ — першої половини ХХ ст., свідоцтвом впливовості якої є «рівняння на європейський Схід» найвидатніших представників культури й мистецтва Польщі ХХ ст. Отже, історична пов’язаність Ягеллонського й Львівського університетів як таких, що мали й мають можливості вибирати свої пріоритетні навчально-наукові напрямки, спрямовуючи останні чи до ягеллонської генези, чи до актуальних узагальнюючих європейських позицій, чи до певного ситуаційного національного вибору, які невідривні від культурного генокоду навчального закладу, що дав початок системі освіти Польщі та України.

##submission.authorBiography##

##submission.authorWithAffiliation##

кандидат мистецтвознавства, концертмейстер кафедри театрального мистецтва

Посилання

1. Belza, I. (1954). The History of Polish Music Culture. Moscow [in Russian].
2. Volynsky, E. (1974). Karol Shimanovsky 1882–1937. A brief outline of life and creativity. Leningrad [in Russian].
3. Hrab, U. (2009). Musicology as a university discipline: Lviv School of Musicology of Adolf Chybinsky (1912–1941). Lviv: Ukrainian Catholic University [in Ukrainian].
4. Hysa, O. (2017). Krakow’s and Lviv’s schools of musicology as a phenomenon of culture of Ukraine and Poland. Candidate’s thesis. Ivano-Frankivsk [in Ukrainian].
5. Lissa, Z. Khominsky, Y. (1959). Music of the Polish Renaissance. Selected works of Polish musicologists. Moscow [in Russian].
6. Malinovsky, E. (1989). Biedermeier in Polish painting. About Enlightenment and Romanticism: Soviet and Polish Studies. Moscow [in Russian].
7. Podobas, I. (2012). Mazurki of F. Chopin in the context of the Warsaw Biedermeier. Candidate’s thesis. Odessa [in Ukrainian].
8. The Russian Orthodox Church 988–1988. Essays on the history of the I — XIX centuries. 1988. Moscow [in Russian].
9. Tanaeva, L. (1979). Sarmatian portrait. From the history of the Polish portrait
of the Baroque era. Moscow: Nauka [in Russian].
10. Jagellons. URL: https: // ru.wikipedia.org/?oldid=76583129 (Appointment Date: Apr 10, 2017).
11. Bolesławska, B. (2001). Panufnik. Kraków: PWM SA [in Polish].
12. Lissa, Z. (1949). Organizational Culture of Musicology. Musical Quarterly Kraków [in Polish].
13. Tazbir, J. (1974). Synkretyzm a kultura sarmatska. Teksty [in Polish].
Опубліковано
2020-05-12
##submission.howToCite##
Hysa, O. A. (2020). ЯГЕЛЛОНСЬКА ТРАДИЦІЯ В ПОЛЬЩІ В АСПЕКТІ ЗУСТРІЧНИХ КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНИХ ФОРМ ДЕРЖАВОТВОРЧОЇ СПІВПРАЦІ СЛОВ’ЯНСЬКИХ НАРОДІВ ТА ЇЇ ПРОЕКЦІЯ В СТРУКТУРІ ЯГЕЛЛОНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ. Музичне мистецтво і культура, 2(27), 250-261. https://doi.org/https://doi.org/10.31723/2524–0447–2018–27–2–264–275
Розділ
ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ ТА ВИКОНАВСТВА