ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА НАРОДНОГО МУЗИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ СЛОВАЧЧИНИ В ІСТОРИЧНОМУ АСПЕКТІ

  • Olga Romanivna Fabryka-Protska Навчально-науковий інститут мистецтв ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» http://orcid.org/0000-0001-5188-1491
Ключові слова: історія, народний музичний інструментарій, Словач- чина, виконавство, музичний фольклор, органологія

Анотація

Мета роботи – дослідження народного музичного інструментарію Словаччини в історико-культурному й органологічному контекстах. Головним принципом є комплексний підхід до вирішення поставлених завдань. Методологія дослідження полягає у використанні теоретич- ного, історичного, культурологічного, мистецтвознавчого підходів, що дало змогу розкрити взаємодію тенденцій, репрезентованих явищами полікультурності, а також взаємозв’язок між етносами, регіонами та країнами в наш час. Стаття ґрунтується на методологічних принципах історичного підходу до аналізу мистецьких явищ. Спільний етнографічний кордон між українським та словацьким населенням у районі Закарпаття і Пряшівщини сприяв культурним, економічним та фольклорним зв’язкам між ними. Народна інструментальна, вокальна та танцювальна культура русинів-українців Східної Словаччини са- мовдосконалювалася та пристосовувалася до нових форм побутування, у сучасному суспільному житті є складовою частиною мистецького процесу. Наукова новизна дослідження полягає у спробі комплексно- го висвітлення народного музичного інструментарію, який побутує у Словаччині, в історичному аспекті. Висновки. У наш час на терито- рії Східної Словаччини посилюються процеси словакізації українського населення, взаємовпливів як у вокальному, так і в інструментальному виконавстві (у музичній мові, стилях, різноманітній техніці гри тощо). У різних сферах побуту русинів-українців та словаків використовують- ся сопілки, флейти, фуяри, кларнети, волинки, скрипки, контрабаси, гармоніки, баяни, акордеони тощо. Музично-інструментальна культу- ра Східної Словаччини несе в собі важливу етнічно-інтеграційну функ- цію, що сприяє збереженню етнічної, національної та культурної іден- тичності, а також популяризації музичного фольклору. Усвідомлення сутності музичного інструментарію неможливе без урахування всього історико-культурного контексту – специфіки соціальної та етнічної свідомості, побуту, обрядів, типу господарської діяльності.

Посилання

1. Гуляєва Н. Деякі паралелі в інструментальній музиці України і Словаччини. Словацько-українські взаємини в області історії, культури, мови та літератури. Науковий збірник музею української культури у Свиднику / гол. ред. М. Сополига. 2007. № 24. 495 с.
2. Музей української культури у Свиднику. URL: http://www.snm.sk/?muzeum-ukrajinskej-kultury-uvodna-stranka.
3. Фабрика-Процька О. Функціонування словацько-українського пісенного фольклору на прикладі фестивалю «Маковицька струна»). Питання культурології. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія «Музичне мистецтво». 2019. Т. 2. № 1. С. 71–79.
4. Чижмар І. Музичні інструменти. Свидник : МУК, 1972. 72 с.
5. Чижмар І. Народны співанкы, музыка і танці русинів. Выходной Словакії. Свидник, 2009. 400 с.
6. Elschek O. Piesne a hudba. Slovensko. Lud. Cast II. Bratislava, 1975. S. 1083.
7. História múzea. Muzik Muzeu. URL: https://muzikmuzeum.sk/o-nas/.
8. Smetanka M. O nas. Muzik Muzeu. URL: https://muzikmuzeum.sk/o-nas/.
Опубліковано
2021-02-03
Розділ
ІСТОРІЯ ТА ТЕОРІЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ