ПОЛІМОРФНІСТЬ ЯК КОМПОЗИЦІЙНА ОСНОВА ЖАНРУ ПАСІОНІВ

  • Hanna Oleksiivna Savoniuk Одеська національна музична академія ім. А. В. Нежданової http://orcid.org/0000-0001-7005-9583
Ключові слова: жанр, Ісус, пасіони, страсті Христові

Анотація

Актуальність даної роботи визначається необхідністю дослідження історії та композиційних рис жанрової форми пасіонів (страстей) в українському музикознавстві. Мета роботи полягає у виявленні полі- морфності страстей як головної структурно-семантичної властивості жанру, від його зародження до нашого часу. Методологія дослідження базується на історичному та герменевтичному підходах, на методах порівняння, індукції, на жанрово-стильовому аналізі. Наукова новизна роботи полягає у виявленні опорних жанрів, на яких зростав жанр страстей, у визначенні зв’язків між тими жанрами, що мали безпо- середній вплив на пасіони. Дослідження охоплює період з IV століття (того часу, коли зародженню музичного складника пасіонів передувало читання євангельських текстів) і дотепер. У роботі зроблено наголос на поступовому перетворенні словесного чинника жанру в словесно-музич- ний. Уперше на прикладі одного жанру простежено за історією всього музичного мистецтва (від жанру духовної пісні до страсної ораторії та безпосередньо страстей). У роботі відзначено, як саме сприяли розвит- ку пасіонів такі жанри, як гімн, псалм, літургійна пісня, мотет, кан- тата. Систематизовано жанрові структури, що мали вплив на утво- рення пасіонів, факти їх генезису та подальшого переформатування; застосовано табличний принцип презентації даних. У висновках вказу- ється на рухомість жанрової структури пасіонів: жанр змінюється та вбирає в себе ознаки того часу, до якого належить. Значна кількість жанрових структур донині свідчать про те, що жанр пасіонів є су- часним, актуальним та затребуваним. Вимогою часу стає розуміння сучасного українського погляду на жанр у контексті стильової еволю- ції музичного мистецтва. Пасіон, як комплекс композиційних якостей, має здатність змінюватися на основі поліморфної організації. Завдяки останньому чиннику музикознавче дослідження відкриває нові аспекти вивчення сучасного композиторського бачення жанру не тільки в укра- їнському мистецтві, а й у всій світовій культурі нашого тисячоліття.

Посилання

1. Біблія в перекладі І. Огієнка. URL: https://bibleonline.ru/bible/rst66/rev/.
2. Верещагіна-Білявська О. Становлення й розвиток рassiоnmusic як відображення релігійних і мистецьких процесів в європейській культурі. Наукові записки Вінницьк. держ. пед. університету ім. М. Коцюбинського. Історія. 2017. Вип. 25. С. 257–262. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nzvdpu_ist_2017_25_53
3. Назайкинский Е. Стиль и жанр в музыке. Изд. Ц. Владос, 2003. 248 с.
4. Пантелеева А. Возрождение жанра «пассионов» в музыкальной культуре XX столетия. Научная палитра. 2017. № 4 (18).
5. Рау Е. Жанр пассиона в музыкальном искусстве: общий исторический путь и судьба в XX–XXI вв. : дисс. … канд. наук : 17.00.02. ; С-П. Рос. гос. пед. ун-т им. A.И. Герцена. Санкт-Петербург, 2018. 392 с.
6. Ткаченко А. Українська монодія в творчості сучасних композиторів : дис. … канд. мистецтв : 17.00.03 ; Львівська Національна музична академія ім. М.В. Лисенка. Львів, 2016. 183 с.
7. Шабалина Т. Неизвестная страстная оратория Ф. Телемана: открытие либретто в Петербурге. Музыковедение. 2018. № 3. C. 25–34.
8. Швейцер А. Иоганн Себастьян Бах. Москва : Издательский дом «Классика-ХХI», 2011. 816 с.
9. Пишна Н. Історія становлення назви антифон. Науковий вісник Східноєвропейського Нац. Університету ім. Л. Українки. Філологічні науки. Мовознавство. 2014. С. 125–130.
Опубліковано
2021-02-03
Розділ
ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МУЗИКОЗНАВСТВА